Szacuje się, że aktualnie istnieje ponad 90 jednostek chorobowych wynikających z nieprzestrzegania zasad prawidłowego żywienia i spożywania produktów o niewłaściwych parametrach zdrowotnych.
Choroby te określa się mianem chorób dietozależnych. Zastosowanie odpowiednio dostosowanej diety może złagodzić, a nawet całkowicie wyleczyć niektóre z tych schorzeń. Tym się właśnie zajmuje dietetyka kliniczna.
Dietetyk pokazuję pacjentom, że można żyć inaczej, jeść zdrowo, aktywnie spędzać czas i cieszyć się życiem. W wielu przypadkach po zastosowaniu diety ciało wraca do równowagi, poprawia się stan masy mięśniowej, zmniejsza się tkanka tłuszczowa, normalizują się cukry (bez pomocy leków), ustępują bóle, opuchlizny, zmęczenie, brak energii do życia.Nie układamy szczegółowych jadłospisów, lecz indywidualne zalecenia, z którymi pacjenci uczą się na nowo jeść, uczą się nowego stylu życia – dopasowanego do swojego obecnego zdrowia. Z pacjentami pracuję w oparciu o wyniki badań krwi w myśl zasady „zbadajmy, a nie zgadujmy”. Dieta zmienia się, ewoluuje wraz z poprawą stanu zdrowia.